Velkommen hit

Velkommen inn i mine lille matverden.

Jeg er en stor matentusiast, og hobbykokk, elsker å prøve nye oppskrifter, eller smake meg frem til en selvlaget .

I denne bloggen vil jeg skrive litt om mitt hage og planteliv som består mye av dyrking av tomater, chili, grønnsaker, frukt og urter. Og mye om forskjellige typer måter jeg prøver og foredle det jeg dyrker på, altså gode oppskrifter på forskjellige typer mat.
Ved siden av det vil jeg også legge ut oppskrifter som har fulgt meg i mange år, fra min gamle håndskrevende kokebok som jeg startet å skrive på da jeg var 16 år. Der er det oppskrifter fra familiens kjøkkenskrivere igjennom årene, og mange gode oppskrifter som jeg har samlet fra venner og bekjente og fra bøker og blader opp igjennom tidene.

Du finner linker til alle mine oppskrifter nedover i bloggen på venstre side, håper du også har lyst til å prøve noen av de.

Og send meg gjerne en mail (epelargon@gmail.com) eller skriv i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på, eller om noe er uklart. Jeg prøver å svare så godt jeg kan.

Er du også interessert i tomater og chili vil jeg anbefale mine to andre blogger Lille tomat og Chiliglede.



onsdag 21. august 2013

Gul tomatsaus med hvitvin.

Dette er en tomatsaus med en litt uvanlig farge. Sausen er laget av gule og grønne tomater.
Oppskriften er som følger:
  • ca 1 kg gule/grønne tomater uten frø eller skinn
  • 3 løk
  • 1/2 squash
  • en  stilk selleriblad
  • 2 blader salvie
  • urtesalt (her kan du også bruke en terning med grønnsaksbuljong)
  • pepper
  • 3 hvitløkfedd
  • en god bit ingefær
  • 2-3 chili, styrke etter smak.
  • ca 3 dl hvitvin
  • litt vann (evt god kraft)
  • sukker etter smak (husk at du må ha i litt sukker for å få frem tomatsmaken og runde sausen litt av)
Finhakk ingefær, hvitløk og chili som freses først i en god dæsj olje. Når dette er blitt blankt, (pass på så det ikke svir seg), så putter man løken i. Stekes til alt er blankt.
Deretter haes tomater, squash, salvie, selleri, urtesalt, pepper, hvitvin, sukker og litt vann. La det koke i 2-3 timer. Spe med mer vann, evt hvitvin hvis det blir altfor tykt, og smak deg frem med mer krydder / urter hvis du ønsker.
Når sausen har kokt seg ferdig og smakene har satt seg godt (ca 3 timer) kjører du sausen jevn med en stavmikser. Så fyller du sausen i bokser og lar den kjøle seg ned. Puttes deretter i fryser, og vips har du deilig tomatsaus igjennom hele vinteren.
Denne sausen er god til pasta, som suppe, på tapasbordet og i gryter.
Den kan selvsagt lages med røde tomater , da ville jeg ha brukt litt sherry/portvin også i sausen.
Lykke til.
DSC_0051

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er alltid hyggelig med tilbakemeldinger, så legg gjerne igjen en kommentar :)